Ads Top

Ontwikkeling regionaal knooppunt in Hoorn

De provincie Noord-Holland, ProRail, NS en de gemeente Hoorn gaan samen het stationsgebied van Hoorn als mobiliteitsknooppunt voor de regio West-Friesland ontwikkelen.

De samenwerking werd beklonken met de ondertekening van een intentieovereenkomst.

Binnen de Poort van Hoorn komen in de toekomst de trein, bus, auto en fiets samen aan de noordzijde van het station (het huidige Transferium). Dit betekent dat de ‘achterkant’ van het treinstation de nieuwe voorkant wordt, met een aantrekkelijke entree. Ook wordt het busstation hiernaartoe verplaatst en komt er een parkeergarage voor auto’s en fietsen. Deze parkeergarage maakt het mogelijk om parkeerplaatsen aan de rand van de binnenstad te verplaatsen.

Door deze ingrepen ontstaat er een goed bereikbaar ov-knooppunt, waar reizigers snel en comfortabel kunnen overstappen van het ene naar het andere vervoersmiddel. Dat verbetert de bereikbaarheid van en naar Hoorn en de regio Westfriesland. Aan de ‘stadse’ kant van het huidige station komt er ruimte voor nieuwe functies, zoals een nieuwe woonbuurt op het Pelmolenpad en woningen, werkplekken, horeca en winkeltjes rond het station. En tot slot ontstaan er kansen om in de openbare ruimte een enorme kwaliteitsslag te maken. Zo ontstaat een aantrekkelijke en levendige stationsomgeving en een uitnodigende entree van de binnenstad.

De Poort van Hoorn sluit aan bij het programma ov-knooppunten van de provincie Noord-Holland. Met dit programma wil de provincie de ruimte rondom stations beter benutten. Joke Geldhof, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Wonen: “Als we ervoor zorgen dat nieuwe woningen, voorzieningen en bedrijven vooral terechtkomen in aantrekkelijke en goed bereikbare stationsomgevingen, dan gebruiken we de ruimte, het spoor en de infrastructuur die er al ligt zo goed mogelijk. Daar komt bij dat we ook ons waardevolle landschap sparen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.