Ads Top

Limburgse fietser wil beter wegdek

Er schort nogal wat aan de Limburgse fietspaden. Er zijn teveel hobbels door boomwortels, teveel gevaarlijke oversteekplaatsen, te weinig vrij liggende fietspaden en oplaadpunten voor de E-bike, er is een gebrek aan picknickplaatsen en prullenbakken en er is vaak sprake van slechte bermen en bewegwijzering.

Dat blijkt uit een landelijke enquête afgelopen zomer onder ruim elfduizend recreatieve fietsers van de ANWB, Fietsersbond,  Nederlandse Toerfietsunie (NTFU) en de Stichting Landelijk Fietsplatform. Voor Limburg hebben 751 mensen deze enquête ingevuld. De samenwerkende fietspartijen willen dat fietsen een aantrekkelijke tijdsbesteding blijft en dat Nederlanders en toeristen kunnen blijven genieten van de variatie aan landschappen in Nederland. Opvallend resultaat uit het onderzoek is verder dat Limburg maar een gering aantal fietsers uit andere provincies trekt. Negentig procent van de fietsers komt uit Limburg zelf. Alhoewel de recreatieve fietser Limburg vanwege het landschap een rapportcijfer geeft van 7,9 – dat is gelijk aan het landelijk gemiddelde – wil de Limburgse fietser meer comfort. Landelijk wil de recreatieve fietser dat overigens ook.

Een en ander heeft ook te maken met het feit dat steeds  meer mensen rijden op een elektrische fiets. De huidige infrastructuur is echter nog niet ingesteld op de snelheid en wendbaarheid van de E-bike. Nederland is nog niet ‘E-bike proof’. Fietsen is een belangrijke vrijetijdsbesteding van Nederlanders. De samenwerkende organisaties willen dat dat ook zo blijft en dat Nederlanders en toeristen kunnen blijven genieten van de variatie aan landschappen in Nederland. Limburgs Gedeputeerde Eric Geurts van Toerisme Limburg heeft aangegeven zich sterk in te zetten op het faciliteren van fietsgebruik en het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dr Provincie Limburg kan de aanbevelingen in de rapportage gebruiken om dit nog verder te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.