Ads Top

Unieke proef met fietskluizen van start in Holwerd

De eerste fietskluis aan de Haniastrjitte in Holwerd is in gebruik genomen door gedeputeerde Johannes Kramer. Het gaat om een proef van een jaar met acht fietskluizen. Reizigers kunnen met behulp van een app op een smartphone, een kluis reserveren en openen. Dit is de eerste proef in Nederland die het stallen van de fiets bij bushalten op deze manier mogelijk maakt.

De acht fietskluizen staan bij de bushalte in Holwerd (Haniastrjitte). Fietsen kunnen veilig en eenvoudig gestald worden. In de kluis is een oplaadmogelijkheid voor elektrische fietsen aanwezig. Met behulp van de app Fietskluizen kunnen reizigers een kluis reserveren en openen. De betaling achteraf gaat ook via de app (vooralsnog iOS en Android).

Provincie Fryslân wil met deze fietskluizen de combinatie van fietsen en openbaar vervoer stimuleren. Kramer: “Op-en-delreizgers mei in lúksere fyts kinne harren twatsjiller stalle yn in klûs dy’t beskerming biedt by min waar en yn it gefal fan stellerij. Troch it brûken fan de elektryske fyts te stypjen kin it iepenbier ferfier ek rezigers betsjinje dy’t wat fierder by in halte wei wenje. Dêrtroch wurdt it OV attraktiver en brûke mooglik mear minsken de bus.” Vanaf december start ook in Drachten bij Transferium – Oost een proef met dezelfde fietskluizen. Naar verwachting volgen er meerdere plaatsen in Fryslân volgend jaar. 9 to 5 development is het bedrijf dat de app ontwikkeld heeft. Armada Mobility heeft voor deze proef nieuwe kluizen ontwikkeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.