Ads Top

Sneltram Maastricht-Hasselt weer op de rails

Vertegenwoordigers van Vlaanderen en Nederland hebben pal op de grens een nieuwe overeenkomst gesloten die de weg vrijmaakt voor de tramverbinding tussen Hasselt en Maastricht. Er is een akkoord over een aangepast tracé en een extra financiële bijdrage van de Nederlanders. "Na jaren stilstand creëren we nieuw perspectief", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Er komt nu eindelijk uitzicht op een snelle verbinding tussen de hoofdsteden van de twee Limburgen."

De plannen voor een sneltramlijn tussen Hasselt en Maastricht zaten in het slop door problemen rond het precieze tracé aan Nederlandse zijde. Nu is er eindelijk een doorbraak in het dossier. Een nieuwe overeenkomst – in de vorm van een addendum op de oorspronkelijke kaderovereenkomst – werd plechtig bezegeld op een symbolische plaats: pal op de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn tekenden voor Vlaanderen, de Nederlandse gedeputeerde Patrick van der Broeck en de Maastrichtse wethouder John Aarts vertegenwoordigden onze noorderburen.

De nieuwe overeenkomst voorziet in een aangepast tracé. De eindhalte van de sneltram komt op het Mosae Forum in Maastricht en dus niet aan het Centraal Station, zoals eerst voorzien. In ruil betalen de Nederlandse partners een extra bijdrage van € 6 miljoen. De Nederlandse Provincie Limburg voorziet bovendien € 4 miljoen voor een elektrificatie van het treintraject Weert-Antwerpen (mits het Nederlandse Rijk de andere € 4 miljoen vrijmaakt) en € 1 miljoen voor een verhoogde kwaliteit van tramhaltes langs de route en een busverbinding tussen Echt en Maaseik. Dankzij de nieuwe overeenkomst zijn de jarenlange blokkeringen op het pad van de sneltram eindelijk uit de weg. "Het is goed nieuws dat de tram Maastricht-Hasselt er komt en dat we het bovendien combineren met een bredere impuls in grensoverschrijdend openbaar vervoer tussen beide Limburgen" zegt Nederlandse gedeputeerde Patrick van der Broeck.

"We zijn erin geslaagd om een dipje in de Vlaams-Nederlandse samenwerking om te buigen tot een versterkte samenwerking", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "We hebben nu een akkoord vol nieuwe perspectieven voor sterk en grensoverschrijdend openbaar vervoer voor Limburg. De provincie wordt beter ontsloten en het hele openbaar vervoer wordt naar een hoger niveau getild. De nieuwe tramlijn halveert de reistijd tussen Hasselt en Maastricht en wordt een belangrijke impuls voor de economische ontwikkeling en het toerisme."

Wethouder John Aarts van Maastricht voegt toe: "Dit is de beste oplossing voor stad en euregio. Deze robuuste OV-verbinding tussen beide hoofdsteden is niet alleen belangrijk voor ons als Maastricht, maar vergroot de aantrekkelijkheid van de hele euregio."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.